Demokrati är en illusion? *

parthenon_from_south

Redan de gamla grekerna (ursäkta klyschan) visste att demokrati var av ondo och kunde missbrukas å det grövsta. Låt mig ge er ett litet trivialt exempel: Om 51 procent av medborgarna i ett land röstar för att avrätta de övriga 49 procenten av befolkningen, så har de 49 procenten inget lagligt skydd att undgå avrättning. Som ni nu kan förstå så är demokrati alldeles för farligt för att någonsin användas i praktiken. Så vad betyder detta? Jo, det betyder att vi inte har demokrati i det här landet och heller aldrig har haft det.

Allt vi har haft har varit namnet demokrati och illusionen av att ha levt i en demokrati. Även de gamla grekerna levde i illusionen av att leva i en demokrati. Faktum är att för de gamla grekerna så var demokrati och pöbelvälde i princip samma sak. De hade istället något som kallas timokrati, en form av demokrati där endast de som hade en viss förmögenhet fick vara med och bestämma. Kvinnor, slavar och barn hade såklart inget att säga till om. Vad vi idag har här i Sverige är en form av timokrati/aristokrati som tyvärr nu till stora delar nu har övergått till sina avarter – pöbelvälde/oligarki. Skillnaden mellan de båda styrelseskicken? Timokrati och aristokrati är när vi är ledda av goda ledare; pöbelvälde och oligarki är när våra ledare är onda.

 

Men vi har ju rösträtt? Det är ju något som hör demokratier till? Lyssna nu: att du, en liten och obetydlig medborgare, går och röstar betyder ingenting. Till att börja med så är det ju ingen skillnad mellan blocken: vem som vinner spelar ingen roll. Det hela är bara ett enda stort slöseri med tid för alla inblandade – och en del av illusionen av att leva i en ”demokrati”. Tom politikerna är trötta på röstandet, eftersom de blir så intensivt exponerade av oss. Det är anledningen till att vi nu bara gör det vart fjärde år. Snart kanske det blir vart femte, sen vart sjätte – och sen efter det? … ja, då slutar man kanske med röstandet helt och hållet?

2 svar till “Demokrati är en illusion? *

 1. Allting blir korrumperat det är bara en tidsfråga! Däri ligger problemet! Det har alltid varit en minoritet som styrt majoriteten!
  Jag har stor erfarenhet från föreningsverksamhet, facket och politiken!
  I dessa verksamheter är det 80-20 regeln som gäller!
  20% gör att verksamheten fungerar och 80% är åskådare!
  Detta gäller överallt i samhället!
  Jag har också rest och arbetat över hela världen!
  Dummare folk än svenskarna går inte att finna!
  Därför ser Sverige ut som det gör idag och snart är Sverige och svenskarna försvunna, utrotade ut ur historien!
  Ett minne blott!
  Det är kanske bäst så!

 2. Befarar att du har rätt, Lars: svenskarna kan mycket väl snart att vara försvunna, något som beror på sättet man utplacerar flyktingar över hela Sverige – t.o.m. längst upp i norra Lappland, platser där inga utomeuropéer har något att göra annat än som turister. Man har på ett synnerligen effektivt vis sett till att inga svenska områden i landet kan förbli svenska. De enda som har ett någorlunda skydd att bevara sin kultur är nog samerna, som nu börjat räkna sig själva som samer och inte som svenskar, allt för att slippa bli utplånade. Smart gjort av dem. För oss andra så handlar det nu enbart om att fly de svenska gettona, s.k. white flight, men mer än en tillfällig lösning blir det såklart inte. Det är nu troligen kört för oss som folk, för när de utomeuropeiska invandrarnas antal överstiger en procent så blir det svårt att behålla kontrollen över ens eget hemland, och det är ju nu länge sedan deras antal låg på blott en procent. Ceasar stoppade av den anledningen med hård hand den germanska invandringen till dagens Frankrike, då han insåg att invandrarna på sikt skulle bli ett hot mot hela Romarriket. Besökte f.ö. England för en tid sedan och gränskontrollerna där var stentuffa, även på utresan. Landet är i praktiken ett fängelse. Utan pass kan du inte ta dig därifrån. Där tar man såklart emot invandrare precis som här, men man har ännu inte kommit på den vansinniga tanken att tvinga alla landets städer ta emot flyktingar. Man kan därför resa runt på ön och besöka städer där få utomeuropéer syns till. I London är det såklart en helt annan historia. Enda lilla halmstrået vi har är nog att lämna EU så fort som möjligt, för att sedan stänga våra gränser, men som du säkert vet så vill inga av de etablerade partier längre göra så, förutom då SD som verkar ha ett EU-uttåg på agendan. Men riktigt hur det är med den saken känner jag inte till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s