Gustav III *

Gustav III Roslin Gustav III

Att mordet på Gustav lll 1792 var slutet på en era är oomtvistat. Att det fick katastrofala konsekvenser för vårt land är även det bortom all diskussion? Så vad var det egentligen som hände? Att kungamordet intimt hänger ihop med den franska revolutionen (som inleddes 1789) är min personliga uppfattning, och att vi dessutom fick en fransos på tronen några år senare (1818) är ytterliggare ett ”bevis” på saken. Att utomsvenska krafter låg bakom mordet inser väl alla?

Vad hade Bernadotte på vår tron att skaffa? Vad visste han om vårt land och vår kultur? Vad var det han kunde som ingen svensk kunde? Han kunde ju inte ens språket. Tanken att han skulle ta tillbaka Finland — ett område som varit en del av Sverige sedan urminnes tider — rann istället ut i sanden; och Sveriges östligaste del — nära halva landets totala yta — förlorades pga det för alltid? Nuförtiden bor där mest finländare, vilka talar ett för oss obegripligt språk och vilka än idag bekämpar svenskan: landets sanna modersmål.

Valdes Bernadotte till svensk kung enbart för att hålla oss — de över hela Europa så fruktade krigiska svenska vikingarna — i schack? Ju mer man tänker på saken så inser man att det måste vara på det viset? Kanske var det payback för Trettioåriga Kriget? Vem vet? Sverige blev i alla fall ockuperat och pacifiserat av centraleuropeerna redan för 200 år sedan, och vi har hållit oss utanför storpolitiken ända sedan dess. Inte konstigt att vi idag helt och hållet dansar efter Bryssels pipa. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s