Svenska Akademiens Ordlista *

Har under lång tid retat mig på det skandalösa faktum att SAOL inte funnits tillgänglig på nätet. Att det hela har handlat om en komplott gentemot vårt språk har inte uteslutits av mitt kritiska intellekt. Att vårt svenska språks försvarare, Svenska Akademien, inte har gjort mer för att göra ordlistan tillgänglig är ofattbart, speciellt med tanke på hur många skolungdomar som sitter framför datorn, antingen hemma eller i skolan, och jobbar med skolarbeten.

De har inte kunnat slå upp ord de undrat över, så hur ska vi då kunna förvänta oss att de lär sig stava? Hur mycket skada detta gjort nästa generation och deras språkkunskaper är omöjligt att avgöra, men att skadan varit stor inser vi säkert alla?

Så varför blev det så här? Svaret är såklart att man ville tjäna pengar på vår ordlista. Att man nu väljer att lägga ut SAOL på nätet beror antagligen på att många andra ordlistor har börjat dyka upp, vilka på sikt hade kunnat konkurrera ut orginalet. Man la följaktligen inte ut den för att gynna oss, utan för att värna om den egna businessen.

Som vanligt i sådana här fall så finns det en ”plusversion”, en SAOL-version som innehåller en massa extra ord som inte vanligt folk får ta del av – åtminstone inte gratis. Vill man ha plusversionen så måste man punga ut med 211 riksdaler! Att man skäms över detta tilltag inser vi alla om vi besöker Svenska Akademiens hemsida, för där stoltserar man glatt om hur duktiga man är nu när man lagt ut vår ordlista på nätet gratis. Man kan även läsa om plusversionen och om hur bra den är, men ingenstans kan man läsa att den måste köpas eller hur mycket den kostar. Det får man googla vidare för.

Detta går naturligtvis helt emot Gustav III tankar. Vårt språk tillhör oss, inte Svenska Akademien. Att vara medlem där är ett hedersuppdrag, något de flesta där tycks ha glömt bort, ty det missköter hedersuppdraget å det grövsta. Att det inte ens finns en svensk version av Nobelstiftelsens egen sida (kolla själva här – Nobelprisetsofficiella hemsida) har jag skrivit om tidigare, så hur kan vi förvänta oss att Svenska Akademien vill ge oss ett redskap som främjar det egna modersmålet, när man skiter i en sådan sak?

För mig personligen så gör nätupplagan av SAOL varken till eller från, då jag inte använder något rättstavningsprogram: stavar hellre fel. Tvekar jag om något ords stavning någon gång så slår jag upp det manuellt – ända sättet att lära sig stava. Men för våra ungdomar så är SAOL ett ovärderligt redskap, speciellt idag när allt färre personer ens har några böcker hemma, och om de har någon läsbart stående i bokhyllan så är det definitivt inte en ordbok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s