3 Mosebok 18 (Levande Bibeln): om sexuella avarter

3 Mosebok 18 (Levande Bibeln)

 

3 Mosebok 18

Inga sexuella avarter

 1-2Sedan befallde Herren Mose att säga till Israels folk: Jag är Herren, er Gud.

 3Var inte som hedningarna, som folket i Egypten där ni bodde så länge, eller som folket i Kanaan dit jag tänker leda er. Lev inte efter deras lagar.

 4-5Det är bara mina lagar ni ska lyda, och ni måste följa dem i varje detalj, för jag är Herren, er Gud. Om ni lyder dem, ska ni få leva. Jag är Herren.

 6Ingen får ha sexuellt umgänge med en nära släkting, för jag är Herren.

 7En son får inte vanära sin far genom att ligga med sin mor

 8eller med någon annan av sin fars hustrur,

 9inte heller med sin syster eller halvsyster, vare sig hon är dotter till fadern eller modern och vare sig hon är född i samma hus eller inte.

 10Du ska inte ha sexuellt umgänge med barnbarn, varken med din sondotter eller med din dotterdotter, för det är en nära släkting.

 11Du ska inte ha sexuellt umgänge med en halvsyster, din fars hustrus dotter,

 12inte heller med din faster, för hon är nära släkt med din far.

 13Du ska inte ha sexuellt umgänge med en moster, för hon är en nära släkting till din mor,

 14och inte heller med din farbrors hustru, som också räknas som din faster.

 15Du ska inte ligga med din svärdotter, din sons hustru,

 16inte heller med din brors fru, för det vanärar din bror.

 17Du får inte ha ett förhållande med både en kvinna och hennes dotter eller sondotter eller dotterdotter, för de är nära släktingar, och det är ogudaktigt att göra något sådant.

 18Du ska inte gifta dig med din hustrus syster, för de kommer att bli rivaler. Men om din hustru dör är det inte fel att du gifter dig med hennes syster.

 19Det får inte förekomma att du ligger med en kvinna som har menstruation

 20eller ligger med en annan mans hustru, så att du orenar dig med henne.

 21Du får inte offra barn till Molok och låta bränna dem på hans altare. Du får inte ohelga din Guds namn, för jag är Herren.

 22Att ligga med en man som man ligger med en kvinna är avskyvärt.

 23En man får inte ha sexuellt umgänge med något djur, så att han därigenom orenar sig. Inte heller en kvinna, för det är i allra högsta grad perverst.

 24Orena inte er själva genom något av allt detta, för det är sådant som hedningarna gör. Därför att de gör så kommer jag att fördriva dem från det land ni kommer att få.

 25Hela landet blir orent genom sådana handlingar. Det är därför jag straffar folken som bor där och kommer att fördriva dem ut ur landet.

 26Ni måste hålla alla mina lagar och förordningar mycket noga, och ni får inte göra er skyldiga till något av detta. Dessa lagar gäller både er som är födda bland Israels folk och de utlänningar som bor hos er.

 27Alla dessa avskyvärdheter har folket som bor i landet jag ska leda er till fortsatt med, och landet är orent.

 28Gör inte sådana saker, för då kommer jag att driva ut er ur landet, precis som jag ska göra med det folk som bor där nu.

 29-30Var och en som gör sådana ohyggliga handlingar ska uteslutas ur detta folk. Var alltså mycket noga med att lyda mina lagar och håll inte på med någonting av detta. Orena inte er själva med dessa onda gärningar, som folket i landet ni är på väg till ägnar sig åt. Jag är nämligen Herren, er Gud.

Som vi själva kan läsa i slutverserna så finns det en anledning till varför vi bör följa dessa förordningar ovan, för om vi inte gör så finns risken att vi utplånas. Kanske kan vi nu lite lättare förstå varför våra ägare försöker få oss att leva allt mer omoraliskt och djuriskt? Våra ägare kan inte skada oss så länge som vi beter oss som människor, men nu när vi alltmer lever ut våra djuriska drifter och perversa lustar så kan man börja behandla oss som boskap och tom döda oss. Dygdigt levande folk står under gudarnas beskydd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s